23. desember: Ø er for ønsker

Vi satt ivrige rundt bordet med hver våre lister. Vi hadde fått beskjed om å skrive opp hva vi ønsket oss til jul, og det hadde vi gjort, men så var det den morsomste biten, å prøve å gjette hva de andre ønsket seg, fundere på om det gikk an å oppfylle ønsket, eller om de kanskje egentlig ville bli like glade for noe litt enklere?

Det mest irriterende var når vi spurte de voksne hva de ønsket seg. Vi hadde jo så lyst til at alle skulle bli glade for julegaven, og aller helst forstå når de åpnet, at det jo var akkurat dette de hadde ønsket seg innerst inne! Men de voksne svarte omtrent det samme hvert år- enten ingenting eller snille barn og fred på jorden.

Akkurat som ikke vi var snille – skikkelige gullunger vel? Og fred … nei sånne ønsker kunne vi ikke gjøre noe med.

I begynnelsen av voksenlivet var det så mye vi trengte og så mye å bli glad for – så det tok noen år før vi også var uten gaveønsker, og nå er også våre barn blitt så voksne at de ikke ønsker seg noen ting. For det er jo akkurat det, vi ønsker oss ikke ting, men ønskene for julen er uendelig store.

Jeg for eksempel ønsker meg fredelige dager – og mange gode måltider. Jeg ønsker meg hyggelige samtaler – og tid til å lese eller tegne. Jeg ønsker meg kirkegang, mye julesang, besøk og hygge. Og aller helst ville jeg hatt hele familien samlet. Selvfølgelig ikke bare for meg selv- alle vi som får være sammen i julen skal kjenne i hele seg at akkurat denne julen var god. Det er vel dette vi strever for å få til, alt vi gjør i stand er for å sette en ramme der alles ønsker om gode stunder sammen oppfylles.

Og all denne julehyggen vi ønsker oss – kan hende er den et utilstrekkelig uttrykk for hvordan vi skulle ønske hele verden var- om det bare var fred på jorden, om det bare var frihet og rettferdighet for alle, jo det skulle vi ønsket oss.

Da blir ikke ønskene lenger noe vi ønsker å få – men noe vi ønsker å være. I Bibelen står det, salige er de som skaper fred, de skal kalles Guds barn.

Så da vet jeg hva jeg innerst inne og alltid ønsker, slik Frans av Assisi sier å få være et redskap for Guds fred … enn om jeg kunne få bidra til å bringe lys der mørket ruger og glede der sorg og tyngsel råder!

Det ønsker jeg meg.

Leave a comment