21. desember – Ferdig med julegavene?

3885-fs_30.jpg

Lenge, lenge før jul begynner det. . Noen sukker og stønner og syns det hele er svært vanskelig, nærmest helt umulig! De vil aller helst ha slutt på alt som heter julegaver, og skjeller ut julen for å være “kommersiell” og “meningsløs” og ikke vet jeg. Andre bruker istedet andledningen til å markere hvor utrolig flinke de er (som alltid) ved å fortelle hvor mange gaver de har kjøpt (usannsynlig mange!) eller hvor tidlig de har lagt “jobben” med å kjøpe gavene bak seg, – gjerne i oktober: “Jeg er ferdig med å kjøpe julegavene, for LENGE siden! Har kjøpt 437 gaver, begynte i februar! Men nå skal jeg ta en høstferie i Paris – kanskje jeg finner noen morsomme ekstragaver der! Har DU begynt med julegavene ennå, da?” Oversatt til norsk sier de: “Jeg er flink. Flinkere enn deg, håper jeg. Kan du si det til meg, er du snill?” Så jeg svarer høflig: “Oj!” og “Du og du!” og dessuten “Så fantastisk!” men tenker jo mitt.

Skikken med å utveksle julegaver handler jo ikke om å vise kjøpekraft, og slett ikke om å bevise flinkhet og effektivitet, men derimot om å vise omtanke, kjærlighet og tilhørlighet. Det er omtanken som teller, ikke bare for den som får gaven, men like mye for deg selv som gir den.

Det meste i livet er mye morsommere om man gjør det helhjertet. Nei, faktisk blir absolutt alt i livet morsommere, mer meningsfullt og mye mer minneverdig om man gjør det helhjertet. Og det gjelder selvsagt også julegavene. Man kan hygge seg mye med å gjennom høsten observere de som skal få gaver fra deg, legge merke til hva de snakker om og er opptatt av, hva de kanskje ønsker seg uten at de har tenkt det konkret selv. Man kan hygge seg mye med å vandre rundt i gatene før jul og se hva som finnes i butikkene, skrive lister med alternativer, ta en pause på en kafé og se på listen og fundere, ta en ny runde noen dager senere. Man kan hygge seg mye med å lage gaver selv, håndarbeid, mat, konfekt, kaker, eller hva du nå finner på. Man kan hygge seg mye med å velge gavepapir, pakke inn gavene pent og sette merkelapper og bånd på og se haugen med ting forandres til en haug med spennende julegaver. Å bestille en håndfull gavekort fra iTunes på nettet er forsåvidt en mye raskere og mer effektiv måte å bli “ferdig” med julegavehandelen på, men skal alt i livet nødvendigvis være raskt og effektivt? Er det virkelig om å gjøre å bli raskest mulig “ferdig” med alt? Kanskje det er enda bedre å bli langsommest mulig ferdig?

Og så kommer julekvelden, og vi samler oss rundt juletreet for å overrekke og åpne gavene. Mottakeren er jo glad i deg også, og prøver så godt hun eller han kan ta imot din gave med kjærlighet og varme. Kanskje viser det seg at du faktisk fant det vidunderligste å gi, sannsynligheten for det øker jo betraktelig når man går helhjertet inn for saken – eller kanskje du slett ikke traff spikeren på hodet, og gaven slett ikke ble en suksess. Men har det så mye å si? Selv har du hygget deg under prosessen, og har allerede fått mye ut av det hele – og om dette ikke ble årets julegave for mottakeren, så fikk han eller hun sikkert noe annet hyggelig fra noen andre?

I alle fall er det jul, og det er mange, og mye hyggeligere ting man kan finne på når gavepapiret er ryddet vekk og julefreden senker seg – i en salig evighet fram til 20. dags jul!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s