7. desember – ren juleglede

vasking

Det var ingen spøk å vaske huset til jul før i tiden. Alt, og da mener jeg absolutt alt, måtte bli rent før julekvelden kom, ellers kunne man risikere at det slett ikke ble noen ordentlig jul det året! Så derfor ble dag etter dag i desember brukt til å arbeide seg grundig gjennom rom etter rom, som ble skrubbet og pusset og gnikket og gnudd til det glinste og blinket fra hver dørkarm og taklist. Veggene måtte vaskes, takene måtte vaskes, gulvene måtte både skrubbes og vaskes, teppene renses, møblene støvsuges, og om det ikke var for mange kuldegrader så måtte selvsagt vinduene vaskes også. Det ble vasket inni skap og oppå skap, gulvene ble bonet med flere lag bonevoks til man kunne speile seg i dem før de nyvaskede filleryene ble lagt på plass igjen. Og innimellom alt dette ble det selvsagt ryddet i skap og skuffer og boder – innen jul må alt være perfekt! Sa jeg at sølvtøy måtte pusses, fra den minste lille sitrongaffel til det største serveringsfat? At alle juleduker måtte dynkes og rulles og strykes? At de store kobberkjelene ved inngangsdørene måtte poleres til de glødet før de ble fylt med ved? Tilslutt var alt i sin skjønneste juleryddede grønnsåpeduftende orden, og julen kunne bare komme!

Vaskeiveren har jo roet seg en god del for de fleste av oss. Man vasker ganske enkelt ikke til jul som man vasket før, og det er kanskje like greit. Men orden og hyggelig og ganske så rent skal det fortsatt være, selv om man kanskje ikke er så nøye med å ha nyvaskede taklister som før. Og det er rart med det: Mange syns faktisk det gøy å vaske til jul. Jeg er en av dem: Jeg setter på julemusikk for fullt, og pystrer og synger med der jeg rydder og skrubber i vei. Og når alt er pent og herlig tilslutt er det en fryd for både øye og sjel!

Det er blitt forsket på mye og mangt, og også på hvordan man påvirkes av av å få det rent og ryddig i omgivelsene sine: Ryddigere omgivelser gir folk lavere nivåer av stresshormoner, gjør det lettere å konsentere seg, gir mer overskudd, demper depressive følelser og øker føleser av glede, ro og kontroll. Ja, det å ha det ryddig rundt seg og har til og med vist seg å påvirke den fysiske helsen til folk på en positiv måte. Så julevasken bidrar ikke bare til å få det rent og pent, det bidrar altså til selve julegleden!

De gledesskapende effektene av rydding er selvsagt noe som er verdt å ta med seg gjennom hele året, men rundt jul får du oppleve gleden to ganger: først når du rydder før jul, – og enda en gang når du rydder bort all julepynten igjen i januar.

iStock-606231796 [Converted]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s