6. desember – Juleskaperglede

Christmas wreath with fir branches and pine cone on wooden tabletop. Flat lay.

Den aller fineste tiden på barneskolen var alltid ukene før jul. Lærerne hadde plutselig forstått at fag og lekser var totalt uviktig nå som høytidenes dronning stod for døren, og dagene gikk istedet med til å lære julesanger, øve på julespillet, og vidunderligst av alt: til å lage julepynt! Ut av det spennende låste skapet oppe ved kateteret hentet frøken plutselig fram kasse etter kasse fulle av glanspapir, vattkuler, trepinner, lim, garn, bomull – alt mulig fantastisk! Prosjektene startet alltid med at hun hadde stensilert opp noen mønstre fra en bok: Slik kan du lage en engel til å henge i vinduet, brette et tofarget julekort med hjerte i midten eller bygge en vattnisse på ispinneski – og så var det bare å sette igang. Tenk at det var mulig å lage en så nydelig nisse – bare med vattkuler og kreppapir! Og mens det blå morgenlyset utenfor klasseromsvinduene langsomt bleknet inn i vinterdagen, satt vi der ved hver vår pult og sølte med lim på glanspapirlenkene våre, klippet ut snøkrystaller, brettet kurver – og var dypt lykkelige.

Det er enda en av de fantastiske tingene med adventstiden at man nå igjen kan finne fram den barnlige gleden over å lage ting. Ellers i året skal man av en eller annen grunn helst gjøre “nyttige” ting, og hvis ikke det er nyttig skal det i alle fall være spesielt vakkert eller kanskje til og med kunst. Men nå er det endelig advent, og det er lov å droppe disse tullete prestasjonene og bare kose seg. Særlig om du har barn i huset er det ekstra lett, da er det bare å kjøre på, men også for oss barnløse er det nå fritt fram med å lage totalt unyttige ting, bare fordi det er gøy! Kanskje det hadde vært koselig med en krans til døren? Hadde det ikke vært gøy å lage et rart lite pepperkakehus? Eller hvorfor ikke brette et par nye kurver til treet, det fins kanskje noen morsomme bretteoppskrifter på nettet?

Sammenhengen mellom kreativitet og glede er påvist mange ganger. For å nevne noe så kan visst kreativt arbeid bidra til å dempe stress, øke følelse av mestring og tilhørlighet, minske depressive følelser, forankre deg i nået og aktivere sentre i hjernen som gir følelse av glede og belønning. Noen studier sier også at gleden man får fra å pusle med kreative ting dessuten er spesielt langvarig, så skapergleden varer lenge etter at arbeidet er avsluttet.

Det er altså ingenting å nøle etter, for her har man tydeligvis mye å vinne og lite å tape! Så det er bare å sette i gang med en upretensiøs kreativ ting som du liker å gjøre – om så er å spikke nisser eller bake brød – og glem at det skal være perfekt, dette gjør du bare fordi det er hyggelig. Og kanskje du til og med ender opp med en morsom ny julepynt du kan ha på treet også?

iStock-606231796 [Converted]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s