5. desember – den herlige duften av jul

mulled wine with orange and spices

Det er herlig når duften av desember fyller huset! Nystekte pepperkaker som svalner på et brett i kjøkkenet, duften av mandariner i en skål, et nytent stearinlys, – og når du går ut: den svakt metalliske duften av fallende snø. Og snart vil ny dufter komme til: nyvaskede gulv, et streif av skog fra juletreets granbarduft, kongerøkelsen som sprer seg gjennom huset, og aller sist: duften av julemiddagen som snart skal på bordet!

Det er få tider på året som er så forbundet med dufter som julen. Men at luktesansen er en snarvei til glede, det gjelder hele året. Undersøkelser har påvist at det å lukte på ting har adskillig lettere for å bringe fram gode minner enn dårlige. En ting vi alle opplever i desember, er jo at dufter øyeblikkelig vekker gamle minner. Lukten av juletreet vekker minner om alle tidligere juler helt tilbake til barndommen, og plutselig er julestemningen på plass.

En annen måte luktesansen kan bringe glede på, er at det å lukte forankrer deg i tiden. En duft vil ikke bare vekke minner fra fortiden, eller skape forventing om noe som skal komme (julemiddagen for eksempel). Men den kan også gi deg kontakt med øyeblikket du lever i, akkurat nå. Et element som skaper følelse av vantrivsel, er nemlig at man ikke helt er tilstede i sitt eget liv. Det som har skjedd tidligere, eller tanker om mulige skrekkelige ting som kanskje kan skje i framtiden, eller fokus på tidsfrister og planer om alt man skal og må rekke å gjøre, alt dette bidrar til å trekke deg bort fra nået, som er den eneste tiden du faktisk lever i. Om du lukker øynene og virkelig lukter langsomt på feks en mandarin, uten å tenke på noe annet enn å kjenne duften, er det en slags mini-meditasjon, en fokuserende hvilepause som bidrar til å dra deg tilbake til øyeblikket, og til å slippe gode følelser fri.

Det produseres gledeshormoner i hjernen når du lukter på noe du synes er velduftende. Uten at man forsto akkurat denne sammenhengen, brukte man allerede i middelalderen velduftende krydder for å distrahere skadede soldater fra smertene sine. Nå eksperimenteres det også i noen sykehuser med å bruke aromaterapi som en del av behandlingen etter operasjoner, nettopp av samme grunn.

I desember er det deilige dufter overalt rundt oss. Så benytt sjansen: trekk inn lange drag av duften av gløgg, pepperkaker, røkelse, granbar eller hyacinter – og kjenn hvordan dette også tenner glimt av juleglede, langt der inne.

iStock-606231796 [Converted]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s