4. desember – Syng julegleden inn!

singing carols in town

Jeg skynder meg gjennom desembermørket gjennom en førjulstravel by. Denne kvelden har jeg gledet meg til lenge! Endelig runder jeg det siste hjørnet, og der ligger den foran meg: katedralen, Nidarosdomen! Vegen opp mot kirken er kantet med brennende fakler, og en kø med vinterkledde mennesker er alt begynt å danne seg foran inngangen. Det er kvelden for den første av årets tradisjonelle førjulsbegivenheter i Trondheim: Juleoratoriet i domkirka. Og heldige, heldige meg – jeg skal få være med å synge i koret!

Hovedtemaet for årets julefryd-kalender er glede: Hva er det egentlig som gjør folk glade? Må man bare sitte og vente til man kanskje blir glad en dag, eller kan man gjøre noe aktivt med saken selv? Finnes det noe forskning på dette? Da jeg drev med researchen for dette var det en god del ting som dukket opp igjen og igjen. Helt konkrete ting som forskningen viser at: Ja, dette kan du prøve, det virker. Og mange av disse tingene var ting som passet spesielt godt inn i juletiden. Kanskje det er en grunn til at det er så hyggelig med jul?

Det finnes mange studier som viser at en av de tingene som virkelig øker glede er noe så enkelt som å synge. Dette virker om du synger alene for deg selv, og en enda kraftigere gledes-effekt får du om du synger sammen med andre. Og dette kan måles. Forskning viser at når man synger går nivået av stresshormoner i kroppen ned, samtidig som kroppen setter igang med å produsere gledeshormoner. Og det er ikke slett noe krav om å ha en vakker sangstemme for å oppnå dette, effekten er den samme selv om det musikalske resultatet ikke blir det beste. Sang senker ensomhetsfølelse, demper depressive følelser, øker følelsen av tilhørlighet og den opplevde følelsen av livskvalitet. Sang virker stimulerende for hukommelsen, postivt for åndedrettsapparatet, gir deg en bedre holdning, stimulerer kreativiteten, demper smerte og betennelser, stimulerer immunforsvaret – ja, det virker ganske enkelt som vi er konstruert for å synge!

Så neste gang det kommer en julesang på radioen, stem i av full hals. Det har du virkelig godt av!

iStock-606231796 [Converted]

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s