24. desember – En gledelig jul

julaften

 

Endelig! Ventetiden er over, i dag er det julaften! Alt er nystrøket og nypyntet, treet glitrer som en dronning i stua, kirkeklokkene ringer i det fjerne, julemiddagen er snart klar til å settes i ovnen og alle er snille og vannkjemmede og glade for at det endelig er JUL! Og da er det på tide å åpne årets aller siste luke i julefryd-kalenderen:

I hele desember har du her fått små adventsgaver i form av forskningsbaserte teknikker og tips på hva man kan gjøre selv for å gjøre både julen og livet mer gledelig, både for seg selv og andre. Hvis du vil kan du gjerne teste å ta med deg noen av de små livsglede-adventsgavene videre inn i det nye året, og se om de kan bidra til noe postiv for deg også. Som seg hør og bør, så kommer den siste av disse gavene på selveste julekvelden. Jeg har spart denne helt tilslutt, for den passer spesielt godt akkurat i dag. For når det gjelder livsglede så er det en ting som forskere har påvist virkelig gjør stor forskjell: Å ha en religiøs tro.

Studie etter studie viser at religiøse mennesker ganske enkelt har det bedre enn andre. I tillegg til å føle seg gladere og oppleve en større tilfredshet med sin egen livssituasjon, er de i tillegg sjeldnere deprimerte og håndterer livets vanskelige situasjoner bedre. De verdsetter  i tillegg seg selv høyere og har svært ofte en følelse av at livet har både mening og sammenheng. Dessuten viser studier at de også har bedre helse, både mentalt og fysisk. En svært sterk livsglede-faktor i religionsutøvelse er dessuten den trygge tilhørligheten i det sosiale nettverket med de andre troende. Og mens effekten på livsgleden av andre gruppebaserte aktiviter som sport, veldedig arbeid eller politisk engasjement avtar med tiden, er det ikke slik med religionsutøvelse, der er effekten stabil og varig.

Om du har lest de andre julegledetipsene, så har du kanskje lagt merke til en rød tråd: Ikke bare gjør de ulike tingene at folk føler seg gladere, men samtidig bedrer de også både psykisk og fysisk helse. Glede er altså sunt for oss, eller kanskje enda riktigere: Gleden er en indikator, et veiskilt som viser oss: Dette er bra for deg, så det bør du gjøre mer av. Det ser ut til å være slik med religion også. De som ikke er religiøse vil muligens forklare dette ut fra en utviklingsteoretisk sammenheng. Religiøse kan forklare det på en mer direkte måte: Det er disse tingene som mennesket er skapt for.

Selv forstår jeg lite av dybden i de store mysteriene. Men jeg forstår at for at for oss kristne gikk på en måte hele universet i oppfyllelse den første julen. Og det kan jo i seg selv være grunn nok for både livsglede og juleglede.

Gledelig jul, alle sammen!

1463345_228311684004782_2100819275_n

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s