23. desember – Jul med de du er glad i

jul_sammen

Det var de dummeste julesangene jeg visste! Fysj! Hadde de ikke skjønt noenting? Ikke sang de om Jesusbarn og engler, og ikke sang de om grantrær, snø eller pakker heller. Neida, de sang om noe sånn derre voksen-kliss! Blæh! tenkte lille Trygve. Æsj! Så DUMT! You’re all I want for Christmas! trallet den ene, A blue Christmas without you, klynket den andre, den tredje sang til og med at han bare hadde kjærlighet å gi, ingen pakker i det hele tatt! Hva var dette for slags tull og tøys? Det virket som om de ikke forstod seg på jula i det hele tatt!

Nå forstår jeg jo at det var akkurat det de gjorde. En ting er jo at julas budskap i stor grad handler om kjærlighet, men også når det gjelder livsglede og juleglede så er kjærligheten det som står høyest på lista over hva som bidrar til å skape glede. Ikke forelskelse, men kjærlighet. Kjærlighet til familie, til venner eller til livspartner – det er i grunnen det samme når det gjelder livsgledebidrag. Det som teller er at man lar relasjonene bli ekte og nære, er et medmenneske for andre og la dem være det samme for deg. At man bryr seg om andre, lytter til dem og er en venn. At man åpner seg opp og slipper andre til. At man tar mot til seg og snakker om noe viktig, ikke bare om småtterier. At man prioriterer venner og familie – både i at man holder kontakten med de man har, og at man jobber aktivt for å bedre kontaktene til både nye og gamle bekjente. At man bruker tid på å planlegge og gjøre hyggelige ting sammen med dem du er glad i. At man er sammen gjennom hverdager, festdager og juledager.

Ikke overraskende et det et svært stort antall forskningsstudier som viser det nære forholdet mellom livsglede og kjærlighet. At folk som har nære relasjoner er gladere, sunnere og lever lenger enn andre. At gode relasjoner er vist å være den viktigste faktoren av alle for å gi livsglede. At den sikreste indikatoren på om folk har det bra både fysisk og psykisk og opplever at de har et godt liv er at de lar seg bli elsket å våger å elske.

Så kjærlighet gjør glad. Ganske enkelt. Et godt råd for et gledelig liv er dermed: Prioriter relasjonene dine. Alltid. Både i julen og i resten av året.

iStock-606231796 [Converted]

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s