22. desember – Juleglede er smittsomt

Grandparent and Grandchild Snowpeople

Det er liksom så lett å være snill nå før jul. På vei hjem gjennom byen, med hendene fulle av poser med julegaver er det bare hyggelig å legge litt penger i Frelsesarmeens gryte, smile til en fremmed, slippe en slant i en tiggers krøllete pappkrus. “Det er jo snart JUL!” sier vi, og kan plutselig godt hjelpe den gamle damen i nabohuset med litt snømåking, bake en kake til avslutningen på barnehagen eller ringe en tante du ikke har snakket med på lenge.

Dette er ikke bare en hyggelig førjulsskikk, det er også veldig smart for din egen del. Det er nemlig en utmerket måte å øke julegleden på – både for deg selv og for den som mottar. Å spre glede er faktisk en svært effektiv gledesskaper, hele året. Ja, jeg vet – å gjøre “gode gjerninger” høres ut som noe man lærte om på søndagsskolen på 1800-tallet engang. Men hva så? Trenger det å være noe galt med det av den grunn? En forskningsstudie har for eksempel vist at det gir større glede av å bruke penger på andre enn på seg selv, og om man først har fått glede av å glede noen andre, fortsetter man gjerne med det. En annen studie viste at gleden hos den som gjør gode gjerninger faktisk blir enda større enn gleden hos den som mottar. En tredje studie kunne påvise sterke indikasjoner på at det å praktisere nestekjærlighet faktisk bidro til å øke både livsglede, helse og livslengde.

Det er imidlertid ikke sånn at jo mer du gir, jo gladere blir du. En liten vennlig gest skaper også glede, og det er som alltid viktig å være balansert: Om man føler seg som et offer som stadig må gi og gi, vil det fort gå ut over livsgleden. Da er det bedre å gi litt mindre, for når man gir fordi man har lyst, da begynner ting å skje. Og man trenger ikke gi hverken tid eller penger, bare det å gi et smil og litt vennlighet kan være svært effektive gledesskapere. Dette er jo noe de fleste har opplevd selv, men også her har vi forskningen med oss. Flere studier har vist at glede smitter. Ikke bare mellom to personer, gleden har en tendens til å spre seg utover i det sosiale nettverket deres, som et slags smittsomt gledesvirus!

En fordel med å bruke gode gjerninger og vennlighet som en måte å øke sin glede på, er at den også bidrar til et generelt gladere samfunn – du blir gladere, mottakeren blir gladere, og det gjør at både du og han kan smitte andre med sin glede. Samtidig øker det også sannsynligheten for at også han vil gjøre gode gjerninger selv, og starte en ny kjedereaksjon. Så det er bare å sette igang: Klem noen. Si til noen at du er glad i dem. Takk noen. Ros noen. Gi noen et kompliment. Gjør noe snilt mot en total fremmed. Vær kreativ – det er egentlig ikke så vanskelig å finne på store eller små måter å gjøre det hyggeligere for folk på. Kanskje dette ganske enkelt burde blitt en ny folkesport?

iStock-606231796 [Converted]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s