21. desember – Om julefred og juleglede

juleglad

Det er en god gammel juleskikk at man i juledagene skal være ekstra snill og grei, la konflikter ligge og prøve å gjøre det så hyggelig for hverandre som man kan. I gamle dager var dette faktisk lovfestet: I dagene mellom julaften og 20. dag jul skulle det herske “julefred”. Man skulle ikke kjekle med sine fiender, om noen gjorde straffbare handlinger i juletiden kunne de straffes ekstra hardt og alle rettsaker ble liggende til etter jul. For å nevne noe. I noen byer var det også opprettet “julevakt” som gikk i gatene og passet på at alt bare fred og ro hersket i juledagene. Akkurat så drastisk behøver man jo ikke gå til verks i de tusen hjem, men at man ikke skal krangle og prøve å være litt ekstra hyggelig, det gjelder fortsatt. Og selv om man ikke skulle føle seg det minste hyggelig, så får man i alle fall late som!

Overraskende nok er det å late som enda et lite tricks for livsglede og juleglede. Ja, ikke hvis du hykler snillhet, mens du hele tiden tenker “Bare vent til etter jul, du!” – da funker det selvsagt ikke. Men man trenger ikke føle seg snill for å være snill, og om man først begynner å oppføre seg som om man var det, så kommer ofte følelsene etter. Pussig nok er det sånn med glede også. Er du ikke glad, så oppfør deg som om du var glad. Studier har vist at en stor del av livsgleden hos folk faktisk kan påvirkes av at man bare bestemmer seg for å bli gladere. Av at man smiler selv om det ikke faller naturlig der og da. At man lar det gå sport i det, og ser etter gledelige ting selv om de ikke er åpenbare. At man bestemmer seg for å starte dagen med forventing: “Hvem vet, i dag kanskje det vil skje noe fint!” At man bestemmer seg for å se etter løsinger istedet for problemer, og valgmuligheter istedet for begrensninger. At man bestemmer seg for å slutte å skylde på andre, eller fantastere om hva andre kanskje tenker om deg – og istedet regner med at andre vil deg vel. Ja, det hjelper faktisk å være litt kreativ, og anstrenge seg litt for å være glad og ha det bra, istedet for bare å sitte sur og nedfor og vente på at ting skal endre seg på magisk vis.

Det samme gjelder i julen. Det blir ikke hyggeligere av å kritisere og krangle, men om man istedet prøver å være vennlig og positiv, så blir alt meget bedre, både for deg selv og andre. Og kanskje risikerer man å bli litt trøtt av å omgås den samme festlige kjernefamilien etterhvert som romjula begynner å eldes. Mitt råd er da: Ta deg en tur ut i frisk luft. Og bestem deg for å late som det er hyggelig når du kommer inn igjen. Merkelig nok: Da blir det som regel det.

iStock-606231796 [Converted]

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s