20. desember – Julefred og ro

walking-in-the-snow-veronica-minozzi

Det er mye som er så dyrebart fint i jula. Men hva er det aller fineste øyeblikket? For meg er det ikke julemiddagen eller julegavene som er julas høydepunkter, selv om begge deler er fantastisk hyggelig. Heller ikke de hyggelig familiemiddagene eller de morsomme vennetreffene, selv om jeg gleder meg til dem i dagesvis. Det er ikke det å synge julesangene i kirken, selv om tårene triller av julefryd når jeg gjør det. Det er heller ikke det å spille spill foran peisen, sitte og småprate rundt kaffebordet, gå en tur i snøen før gjestene skal komme til juleselskapet, sette ut fakler i det blå tusmørket, høre på julemusikk mens vi dekker bordet til en lang julefrokost, eller ikke engang det å få fylle dag etter dag med fredelig og hyggelig samvær med dem jeg er glad i!

For meg er det aller, aller fineste øyeblikket dette: Det er romjul. Etter en lang og hyggelig dag har alle gått og lagt seg, og huset er stille og mørkt. Bare jeg er våken, bare juletreet er tent. Og i lyset av juletreet sitter jeg; den eneste lyden er den svake raslingen fra boken jeg blar i, den nesten lydløse klirringen fra jultreets glassengler. Av og til ser jeg opp, og lar blikket hvile på den mykt glitrende julepynten på treet. Det er helt, helt stille. Og alt ånder jul.

For meg er en av ingrediensene i et gledelig liv – og en gledelig jul – å av og til melde seg litt ut. Det er mye morsomt og verdifullt man kan gjøre med andre, og mye viktig som skal gjøres fra dag til dag. Men man trenger ikke henge med hele tiden. Det kan være sunt å slå av facebook noen dager, ja gjerne hele mobilen. Datamaskina også, er det egentlig så viktig å titte på den hele tiden? TVn? Kanskje det går en dag uten den også? For meg føles det som en luksus – sunt og herlig frigjørende å gjøre ganske enkelt ingenting en gang i blant. Bare se ut av vinduet. Gå en tur i skumringen sammen med bikkja. La tankene fly uten at du følger så nøye med på hva du tenker på. Sitte å se i peisen. Lese en bok du ikke har lest på lenge. Ta ganske enkelt litt fri fra det hele. Et slags mini-retreat akkurat der du er, akkurat nå. Rekker du det ikke før jul? Kanskje du finner en rolig romjulsstund, du også?

iStock-606231796 [Converted]

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s