19. desember – Drømmen om den perfekte julen

A Christmas card that shows a winter village

Alt må være perfekt i julen! Ikke den minste lille upussede sølvlysestake får lov å ødelegge i den perfekte julescenografien. Treet skal se ut som om det har unnsluppet fra en Disney-film, tindrende fullt av familiens helt spesielle julepynt, som man har samlet gjennom en lang familiehistorie. Farmors gamle glassengel hører naturlig med, selvsagt også de små messingtrompetene fra din barndom, de festlige trelekene du kjøpte i Praha eller hvor det nå var. All maten skal selvsagt være deilig hjemmelaget, tradisjonell – men med din helt egen lille personlige smarte vri som gjør DIN jul til noe alldeles spesielt! Og gavene! Ikke bare skal de være akkurat det mottakeren ønsket seg, men det skal også overraske og forundre og i det hele tatt være det han ikke VISSTE at han ønsket seg men egentlig alltid har ønsket seg, lengst inne. Og selvsagt er alle snille og glade og helt spesielt julekoselige. Og ute har det akkurat begynt å snø.

Vel. Er det sånn man finner juleglede tro? Ved å strekke forventingens strikk så langt at den nesten ikke kan unngå å briste? Eller fins det en klokere vei?

Dagens livsgledefakta er kanskje litt lite spektakulært. Men det er faktisk slik: Realisme gjør glad. En forskningsstudie har vist at det slett ikke er de som er mest optimistiske som er de mest glade. Ja, ikke pessimistene heller, så klart. Nei, den beste måten å forholde seg til verden på om man vil ha et gledelig liv, er å være “realistisk optimist”. Istedet for å tulle seg inn i rosenrøde drømmer om framtiden, så vurderer de hva som er mulig i forhold til hvem de er og hva de har tilgjengelig, gjør så det beste ut av det, og lar seg glede over resultatet som det blir. I en annen studie fant forskerne ikke overraskende at folk som klarte å sette seg mål som var realiske i forhold til hva som var mulig hadde 90% større sannsynlighet for glede enn de som satte seg mål de ikke kunne nå. En tilsvarende undersøkelse fant at folk som hadde satt seg mål som var urealistiske i forhold til evnene deres, hadde 400 % større risiko for skuffelse som andre.

Et ekstra element i julen som ellers i året kan også være at en del av det du setter seg fore som absolutt uunnværlig, ikke nødvendigvis er ting du selv ønsker å ha inn i juleforberedelsene, men ting du kanskje tror andre MÅ ha for at deres jul skal bli noe av. Om man gjør det av kjærlighet er det vel og bra, men om man føler seg presset til å gjøre ting man egentlig ikke vil, synker livsgleden igjen. Om resultatet så ikke blir perfekt, så blir begge skuffet, også med synkende livsglede som resultat. Altså en risikabel strategi for en gledelig jul.

Det er aldri realistisk å vente seg total lykke og fryd, verken i julen eller ellers i året, og en sikker måte å bli misfornøyd på. En bedre idé er å justere forventningene litt, senke både skuldrene og kravene – og godta og være glad for julen, slik den ender opp med å bli. Det er noe som heter bra nok, vet du.

iStock-606231796 [Converted]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s