5. desember – Håpet i Mummidalen

a634969c35a202ea4110e35e31ae9a1d

Veien min gjennom skogen hadde ført meg helt til Mummidalen. Snøen lå dypere her. Tykke driver lå over stien, og mange ganger fikk jeg et lite snøras over meg der jeg skjøv snøtunge grangrener til side. Jeg hutret og trakk frakken tettere om meg mens jeg gikk videre.

Nede ved Mummihuset holdt noen mymler og småtroll på å pynte et juletre. “Vi må skynde oss å bli ferdige før Julen kommer!” pep de ivrig. Jeg lot dem holde på med sitt, og fortsatte videre på stien.

Borte i skogbrynet passerte jeg Filifjonkas hus. Gjennom vinduet kunne jeg se henne travelt opptatt med å vaske veggene til jul, mens Hemulen satt i en stol ved peisen og leste noe høyt fra en bok. Men stien dro meg bare videre, bort fra husene og innover i skogen.

Jeg gikk og jeg gikk. Stien førte meg stadig lenger inn i den dype granskogen. Det var blitt nesten helt mørkt, og det var lenge siden jeg hadde møtt hverken troll eller dyr. Da plutselig så jeg en svart skygge som stod som et ugjennomtrengelig mørke på stien foran meg.

Det var hit jeg skulle. Hufsa ventet meg.

“Hufse!” ropte jeg inn i den enorme skyggen foran meg. “Du som vandrer ensom gjennom de iskalde skogene! Du som er på evig søken i den mørke trollnatten! Svar meg! Hvorfor gir du aldri opp? Hva håper du på?”

Et fnys. Så stillhet. En lang stillhet. Tilslutt et sukk. Og en stemme, gammel som natten selv. “Håp! Hufsa håper alltid! Hufsa håper på alt! Hufsa håper på å sitte rundt bålet med mymler og troll mens alle synger og spiller. Hufsa håper på å danse gjennom sommernatten med snorkfrøkner og filifjonker med blomster i håret! Hufsa håper på å få sitte ved kjøkkenbordet i Mummihuset, i skinnet fra lampene, omgitt av venner! Men om Hufsa viser seg, så stillner musikken, visner blomstene, flykter vennene.”

Jeg grøsset. “Men om de en gang lot deg bli med, hva da?” spurte jeg inn i mørket.

“Det håper jeg ikke,” svarte skyggen. “Hva skulle jeg håpet på da?”

 

* * *

Julefryd er adventskalenderbloggen for alle som håper på julefryd og julefred. Det er sjette året vi to, Trygve og Solveig, skriver bloggen sammen. 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s