11. desember – Farvel du gamle fangekrok

digital painting of girl and boy walking in winter outdoor

Så sitter vi der da. Ved kaffebordet – nå igjen. Frokosten er såvidt ryddet av bordet, og julelunsjen er visst ikke langt unna. Men i mellomtiden kunne det vel være godt med en kopp kaffe og en smak på julekakene? Mere fattigmann, noen? Et lite stykke delfiakake, kanskje?

Mye av det vi gjør i julen er gode og gledesbringende aktiviter, som man gjerne kan ta med seg videre inn i hele året. Også det å unne seg noe godt av og til hører også absolutt med til oppskriften på et mer gledelig liv. Men det meste kan overdrives, og det gjelder også stillesitting rundt matbord. Etter en adventstid full av gløgg og juleavslutninger og julebord skrus det hele opp enda et par hakk når jula kommer, og romjula er ofte ikke kommet ordentlig i gang før en hypnotiserende døsighet har en tendens til å senke seg over de fleste.

Da er det på tide å komme seg ut, og helst: Ut i naturen! At frisk luft og en strekk på bena føles godt er jo noe de fleste av oss har erfart, og også her har vi forskningen med oss. At mosjon er bra for helsen generelt kommer jo ikke som noen overraskelse, men i tillegg viser studier at folk som oftere oppholder seg i naturen også har bedre selvtillit, og aksepterer seg selv og kroppen sin bedre. Å gå en tur i frisk luft bidrar til å øke følelsen av overskudd, gjør det lettere å tenke, virker positivt på hukommelsen, styrkende for kroppens immunforsvar og har dessuten vist seg å ganske enkelt gjøre folk mere optimistiske og glade. Videre er det å gå også svært bra for fordøyelsen, og det kan jo være en stor fordel innimellom julens overdådige måltider.

Skog er spesielt sunt: Det har vist seg at det å gå tur i skogen sammenlignet med i byen gir et markert senket nivå av stresshormoner og gir større bedring av både blodtrykk og puls. Det skal visst også være ekstra bra å gå tur i granskog, da lukten fra grantrær har vist seg å være spesielt stressdempende. Så om du ikke har lyst på en tur ut akkurat nå, kanskje det er verdt å prøve å snuse litt på juletreet?

iStock-606231796 [Converted]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s