12. desember – Gleden i et takkebrev

Boy writing letter to Santa

Søppelsekkene med krøllete julepapir, gavebånd og til-og-fra-lapper var knapt blitt båret ut av stua før de voksne begynte å mase: “Nå må du sette deg å skrive takkebrev!” eller “Når farmor ringer, så får du snakke med henne og si tusen takk for gaven!” Jeg hatet det. Kunne man ikke få nyte julen sin i fred og ro uten den slags underlige påfunn? Med en haug av uprøvde julegaver rundt seg, er det vel ingen som har tid til å skrive brev?

Men det var ingen nåde å få: Senest 2. juledag var det bare å sette seg ned ved langbordet på kjøkkenet og begynne å skrive… Etter en del diskusjoner med de foresatte om hva i alle dager man kunne finne på å skrive i et slik brev, fikk jeg da krotet ned noe ala: “Kjære mormor og morfar. Takk for de fine sokkene. Håper dere har det bra. God jul fra Trygve”. Og SÅ kunne man puste lettet ut og springe jublende ut i snøen igjen.

Jeg forstår det jo litt bedre nå. At bittelitt vennlighet i et kort brev i grunnen er en svært rimelig pris for et par hjemmestrikkede mormorssokker, var jo ikke noe barnet Trygve helt forstod. Og vi vet vel alle hvor stusslig det er å sende avgårde gaver til folk uten noen gang få vite om gaven kom fram eller om den falt i smak. Men takknemlighet er ikke bare noe som giveren har fortjent, den kommer også den som takker til gode: Takknemlighet er faktisk en av de viktigere veiene mot livsglede.

I en studie viste det seg at bare ved å daglig skrive ned noen enkle ting de var takknemlige for, begynte folk både å føle seg både mer optimistiske og mer tilfredse med livet sitt. I tillegg begynte de overraskende nok også å sove bedre om nettene, mosjonere mer og følte at de hadde mindre fysiske plager. Enda større effekt oppnådde de som fikk i oppgave å skrive et takkebrev til noen de aldri hadde fått takket ordentlig, der var virkningen i økt livsglede målbar opp til en måned etterpå. En annen studie viste hvordan det å utrykke takknemlighet i parforhold ikke bare gjør at man setter større pris på partneren sin, men også at det da blir lettere å ta opp de tingene som man føler er vanskelig i parforholdet. Andre studier viser også at takknemlighet virker styrkende for selvtilliten, bedrer immunsforsvaret, øker seratoninnivået i hjernen, gjør folk mindre selvsentrerte og materialistiske, mer fokuserte, mer produktive og bidrar til at folk lettere får venner. For å nevne noe.

I USA starter førjulstiden med Thanksgiving. Dette er familiens store samlingspunkt igjennom året, og da er det vanlig at før man begynner på den store kalkunmiddagen skal alle si en ting hver de er takknemlige for. Kanskje det hadde vært en god idé hos oss også?

iStock-606231796 [Converted]

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s