13. desember – Gleden ved å gi

Christmas Presents Under Tree

Å, for et under det var å våkne på julaftens morgen! Å liste seg ned trappa og tre inn i det eventyrlige juleriket som var oppstått i løpet av natten! Engler og skinnende glasspynt i vinduene, sløyfer og gylne klokker i alle døråpninger, julekrybber og julegodter på sidebordene, nypussede lysestaker med røde lys på nystrøkne juleduker på spisebordene – og herligst av alt: Juletreet, som reiste seg som en dronning fra et sant fjell av vidunderlig spennende julepakker! Ennå en hel lang dag full av forventningens sitrende fryd, og så – så skulle endelig pakkene åpnes! Jeg husker at en av de voksne ett år sa at det er en større glede å gi enn å få, og jeg tenkte at det var nærmest et juleforræderi å tenke sånn – visste de ikke hvor fantastisk det er å få!

For oss voksne er det faktisk mere livsglede å oppnå ved å gi enn ved å få. Flere studier har vist at man oppnår større glede ved å bruke penger på andre enn på seg selv. Andre studier viser at graden av livsglede ikke avhenger av hvor mye penger man har, men hvor mye man bruker på andre. Veldedighet er spesielt gledesøkende, en undersøkelse viste blant folk som donerer mye av inntekten sin til veldedig arbeid følte 78% fler seg glade enn ellers i befolkningen. Så om du gir til andre, så gir du også til deg selv.

Det er selvsagt ikke bare det å gi penger eller gaver som øker livsgleden, det å gi tid til frivillig arbeid er også svært gledesskapende. Det samme virker også i personlige forhold, hvor det blant annet har vist seg at folk som oftere stiller opp for andre opplever å ha både bedre helse og bedre livskvalitet enn andre.

Det er klart, det å bare sette opp en månedlig autogiro fra kontoen din til en sak du egentlig ikke bryr deg om har ingen effekt for livsgleden din. Det er når du gir til noe du bryr deg om at livsgleden virkelig økes. Juletiden er høysesong for å gi, både til de vi er glade i og til veldedige formål. Er dette enda en grunn til at dette er sånn en gledesrik tid?

iStock-606231796 [Converted]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s