16. desember – Tid for venner

tid for venner

Det nærmer seg jul, og det begynner å bli travelt! For det første må jo alle forberedelser av gaver og mat og ryddig og vasking og pynting unnagjøres, og selv om det er hyggelige sysler tar det jo sin tid. Men i tillegg kommer alle avslutninger og sammenkomster og vennetreff. “Vi MÅ sees før jul!” “Å ja, det MÅ vi!” sier vi, og vi mener det også, for det føles som om man ikke kan gå inn i juletiden, ikke forlate det gamle året før vi har fått vært sammen med alle de vi er glad i, ennå en gang.

Det er også helt rett. All forskning viser at venner faktisk er noe av det aller, aller viktigste når det gjelder å leve et gledelig liv. Da mener jeg selvsagt ikke alle de 431 facebook-vennene dine, bare en håndfull av dem, ja du vet selv hvilke jeg mener, – ordentlige vennskap, virkelig gode venner man kan snakke med. Det fins mange studier på hvilke elementer som bidrar til å gjøre folk glade, og akkurat her er det ingen tvil: Jo bedre man klarer å ta vare på nære vennskapsrelasjoner, jo bedre har man det.

For eksempel er det gjennomført en studie hvor nesten 300.000 mennesker i over 100 land ble intervjuet om relasjoner, helse og livskvalitet. Det viste seg at vennskapsrelasjoner hadde en svært sterk positiv effekt på glede, livskvalitet og helsetilstand, og dette ble bare tydeligere jo eldre man ble. En annen studie fant at folk med nære venner faktisk lever lenger, ja – det viste seg å være like usunt å leve venneløs som å røyke. En tredje undersøkelse sier det samme: Nære relasjoner er faktisk det viktigste for å holde folk glade gjennom livet. Penger hjelper ikke, og heller ikke suksess. Bare vennskap. Vennskap viste seg å være en bedre indikator på både det å oppnå et langt liv og glede enn hva sosial klasse, IQ eller gener var, en bedre indikator på fysisk helse enn hva kolestrolnivå var, og reduserte risikoen for både demens og psykiske lidelser.

Og slik fortsetter det, gjennom undersøkelse etter undersøkelse. Det er ganske enkelt bare en konklusjon det er mulig å treffe: Vennskap er vår livseliksir, – utrolig sunt både for kropp og sjel! Omgang med bekjentskaper er også postivt, men nære venner er det aller beste. Så treff vennene dine før jul, og bestem deg for å treffe dem enda oftere neste år. Ring venner som bor langt unna, skriv et julekort, send en mail eller snap eller hva du vil, reis og besøk dem, hold kontakten varm. Vær en venn for vennene dine, og la dem være venner for deg. Vær åpen for nye bekjentskaper, og samle aktivt på folk du liker, – kan hende det blir nye venner ut av dem en dag. Så stor effekt som vennskap har på livet, så er det ganske enkelt slik: Mennesket er laget for dette.

iStock-606231796 [Converted]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s