17. desember – Gleden i framtidplaner

nyttaar

“Nyttårsforsetter?! Nei, det har jeg aldri hatt!” fnyser vennene mine, og rister uforstående på hodet over listen jeg sitter og pusler med når det nye året nærmer seg. Etter å ha spurt dem nærmere om hvorfor i alle dager de ikke har det, så kommer det for en dag: Nyttårsforsetter er meningsløse, nyttårsforsetter er i grunnen både gammeldagse og stakkarslige, nyttårsforsetter blir aldri holdt i alle fall, nyttårsforsetter handler bare om kjedelige ting som å slanke seg, trene eller evt slutte å røyke, og i grunnen er nyttårsaften er bare en helt vanlig dag som alle andre og ikke noe å lage sånt styr over. Innen de har kommet så langt er det jeg som ryster uforstående på hodet. Tenker vi virkelig forskjellig?

For meg er nyttår en symbolsk avskjed med det gamle og muligheten for en frisk start på noe nytt; ganske enkelt en utmerket anledning til å justere livskursen litt. For hvem har sagt at nyttårsforsetter trenger å handle om å slanke seg eller om å gå oftere på treningssenter? Årets julekalenderblogg handler om grep man kan ta for å oppnå et mer gledelig liv, og et viktig element i den sammenhengen er å oppleve utvikling. Når man utvikler seg og lærer noe nytt er fruktene glede, iver, energi og spenning – om derimot alt er stabilt og lett stagnerende, så oppleves det kanskje på ett vis trygt, men fort også både kjedelig og deprimerende. Så mine nyttårsforsetter handler alltid om: Hva vil jeg utvikle i år? Hva vil jeg lage? Hva vil jeg prøve å få til?

For meg går nyttårsforsettene oftest på å lage bilder eller skrive tekster, men for deg handler det sikkert om noe helt annet. Hvorfor ikke bruke dette nyttåret som et påskudd for å få testet ut å utvikle noe nytt? Årene går fort, og hva har man egentlig å tape på å forsøke?

Ta deg litt tid, og tenk ut noe du har lyst til å prøve å få til, noe du har lyst til å lære deg, noe du har lyst til å oppnå eller noe du vil endre. Det trenger ikke være noe himmelstormende revolusjonerende, det viktige er at du har lyst til det. En nyttig vane underveis kan være å ha en liten notisblokk og penn med deg overalt, så du kan skrive opp ideer du får så snart de kommer til deg. For meg har det også vært et godt tips å ha en kalender hvor jeg skriver ned hvert minste lille skritt jeg gjør på “prosjektet” mitt, med den målsetningen å i alle fall kunne skrive opp ett bittelite skritt hver eneste dag. Ikke bruk som unnskyldning at du har for lite tid, det er bare å bruke den lille tiden du har, og se hva det fører deg til etterhvert som ukene går. Du behøver heller ikke tro at det er for sent å gjøre noe nytt, at du er for gammel eller for ung eller hva slags unnskyldninger som nå måtte finne på. Blås bare i unnskyldningene, og fortsett arbeidet mot det du har lyst til. Det gjør heller ikke noe om du gjør feil, at ting ikke blir så bra innimellom, at resultatene lar vente på seg. Dette handler om å ha det moro, glede seg over prosessen og la ting bli som de blir underveis. Jeg er helt sikker på at om du holder ut og fortsetter å jobbe etterhvert som månedene går, vil du helt garantert ha hatt mange spennende og uventede opplevelser innen neste nyttår kommer, ha kommet godt nærmere det du hadde lyst til, og hatt et mye morsommere år enn du ville hatt om du hadde bestemt deg for å ikke ha noen nyttårsforsetter – denne gangen heller.

I dag er det bare to uker til nyttårsaften, og jeg er godt i gang med å fylle listene mine. Har du begynt med dine?

iStock-606231796 [Converted]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s