15. desember – delt forundring

Fra gammelt av var adventen delt i to deler. De første to søndagene handlet om ansvar, de to siste om å glede seg til jul. 3. søndag i ble derfor kalt “gaudete”, gled dere! Så de neste tekstene vil handle om å dele glede.

Nå er det vitenskapelig bevist det jeg alltid har visst! En 15 minutters forundringstur hver uke vil gjøre deg lykkeligere. Metoden har vært å la deltagerne gå en kort tur, se seg godt om og sende en selfie over noe forunderlig de så som dukket opp. I løpet av forsøket ble forsøkskaninene mindre og mindre synlig i selfien, og det de ville dele tok større plass. Samtidig rapporterte de om økt lykkefølelse og ro i sinnet. Å dele det forunderlige med andre gir deg altså et bedre liv!

Jeg synes det høres litt snaut ut, men kanskje 15 minutter hver uke er en start? Selv er jeg jo svært lett å forundre og går forundringsturer hver dag. Det kan være ute, idag var det solskinnet som farget de bare løvtrærne rosa. Det kan være inne, i går satte jeg einerkvister overalt, og nå vekkes juleminnene samme hvor vi går i huset. Det kan være i en tekst jeg har lest før, som akkurat i dag gir ny innsikt når jeg leser den på nytt. Det kan være en musikalsk forundringstur, når en ny musikk berører eller utfordrer. Det kan være en liten middagshvil der ingen ting skjer og tankene får vandre fritt og kommer tilbake med nye konklusjoner.

Og fra alle slags forundringsturer er det noe å dele – men jeg deler ikke for å bli lykkelig. Det er vel heller slik at jeg er lykkelig over å kunne forundres og at forundringen bobler over. Men nå vet jeg altså at når det butter mot, går det an å starte med en liten tur, med et eneste formål, å lete etter noe å forundre seg over – og så dele det. Forunderlig enkelt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s