18. desember – dele fryd

I historien om Peter Pan er det mye som er umulig, helt til Tingeling strør stjernestøv – og luften tindrer. Julefryd kan vel også virke umulig av og til, ja rent ut litt masete kanskje? Er det manglende kontakt med virkeligheten som gjør at vi skriver i år etter år om den sitrende, tindrende magien som gjør julefryd mulig?

Når vi deler vår fryd handler det ikke om at andre skal kjenne på at det blir for lite fryd. Det handler mer om å dele vår erfaring at det nesten alltid er mulig å lete etter julefryden og lokke den frem. Ikke nødvendigvis den prangende, overdådige, perfekte julefesten som ingen av oss klarer å etterape. Jeg finner julefryden i de små glimtene av glede som overrumpler meg midt i alt det som aldri blir beskrevet som “drømmejulen”. Ikke alt, hvert år og alltid, men alltid noe. Klassisk julemusikk nytter – enten det er i en konsertsal eller i en sykeseng. En liten grankvist i alle rom for luktens skyld, lys på bordet, julefortellinger å lese på nytt. Kan hende fryden handler om å stoppe opp, akkurat nå, og si til hverandre, eller oss selv: så du den vakre solnedgangen … husker du da … kjenn på lukten … den lille gnisten av fryd er i allefall sånn.

Og så er fryden så mye mer, dypere, og livnært av julebudskapet på nytt og på nytt. Denne fryden kan være grunnlaget for hvorfor vi feirer jul – men det bærer helt galt av sted hvis vi tenker at vi må fryde oss så og så mye over dette store julemiraklet. Livet er nå slik at det noen dager smiler med glede og takknemlighet, mens gleden er vanskelig å få øye på andre dager. Vi sier ofte at julen kommer uansett hva vi har gjort ferdig – det er like sant at julen kommer uansett om vi føler noe spesielt eller ikke. Det er deilig å overveldes av fryd og glede, men ikke nødvendig for julens skyld.

Den hverdagslige julefryden derimot, den gnisten er til for å nøres, for å deles, for å frydes ved – i de øyeblikkene vi ser den. Når vi deler vår fryd over julefrydens små glimt – er det vår lille dose stjernestøv over det som slett ikke er perfekt, men som alltid har plass til i alle fall bittelitt tindrende julefryd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s