8. Desember – Julegaven som redder julen

20131207-085514.jpg

Noen gaver varer ikke engang til jul. Det er det Herrens År nittenhundre-og-syttisyv, og den unge Trygve har for første gang i sitt liv fått utdelt penger for å kjøpe julegaver for. Spennende! Så koselig å gi gaver! Så VANSKELIG! Trygve er 10 år, og totalbeløpet som skal skaffe julegaver til alle i familien er kr 100. En hundrelapp. Aldri har jeg hatt så mange penger i mitt liv, og jeg forestiller meg de fantastiske muligheter … helt til jeg kommer til butikken, og skjønner at om jeg skal kjøpe til pappa, mamma, Solveig, Inger, Anders, Charlotte og Knut – så er det faktisk selv i 1977 ikke så VELDIG mye moro man kan få for 14 kroner og 28 øre pr person. Kanskje det er noen som ønsker seg et ark med klistremerker? Eller blyant og viskelær? Hm….

Barnet hadde også fått det for seg at julegavene man skulle gi måtte være fantastiske. Magiske! Det holdt ikke med noe som mottakeren syntes var hyggelig eller ok, jeg måtte finne på noe så de ble kjempeglade! Selve julegleden til mottakeren sto på spill!

Jeg tittet her og jeg tittet der, prøvde å skrive lister over hva jeg hadde tenkt, prøvde å regne ut hvor mye penger jeg hadde igjen om jeg valgte det ene eller det andre. Hvordan i alle dager skulle jeg få dette til?

Da så jeg det! I lekeavdelingen på nærbutikken. Et lite plastikktog – med små plastskinner som man kunne bygge sammen. Toget hadde motor! Det kunne kjøre rundt og rundt! Det var faktisk en helt ekte TOGBANE! Det var altfor dyrt, men om jeg tenkte ekstra hardt og fant noe magisk men billig til alle de andre, kunne jeg kanskje kjøpe dette som spleisegave til brødrene mine? Jeg måtte gå hjem å tenke på det.

Dagen etter var jeg tilbake i butikken. Var toget utsolgt?? Nei, der sto det! Jeg tok det med meg, og gikk til kassa. Dette var en så udiskutabelt fantastisk gave, at resten av gavene måtte bare løse seg! Da jeg skulle betale, sier kassadamen: “Ska du ha med batteria?” Ja, det var jo fint tenkte jeg, og trodde at sånt fikk man om gaven trengte batterier. “De herran passe te”, sier damen, og slår inn 4 batterier, og så er toget plutselig enda 20 kroner dyrere.

Pengene var nesten slutt, og jeg er redd det ble ganske dårlige gaver til resten av familien. Husker mamma fikk en pressglass-skål til kr 4,50, det var på det nivået til alle andre. Men Anders og Knut skulle få TOG! Da blir de nok KJEMPEGLADE!

Dagene gikk. Julen lot vente på seg. Desember var utrolig lang, den var det på den tiden. Jeg lengtet! Å, så glade de skulle bli! Jeg pakket opp toget og så på det – det var perfekt! Jeg pakket inn det igjen. Fortsatt var det veldig lenge til jul!

En dag kunne jeg ikke vente lenger. “Skal jeg vise dere noe kjempehemmelig? Men dere må LOVE at dere glemmer det til jul, altså…” hvisker jeg til brødrene mine. Og så lister vi oss opp på rommet, og jeg pakker opp pakken og viser dem toget. Et lite barteridrevet plastikktog. Med små plastikkskinner det kan kjøre på.

Vel, hva skal jeg si. De syntes selvsagt ikke toget var hverken fint eller fantastisk. De glemte det heller ikke, på julaften når de fikk åpne pakken var det mer: “Åja, det der”. Og det gikk selvsagt istykker før romjulen var omme.

Men pressglass-skålen til mamma brukte hun og satte pris på så lenge hun levde. Du vet aldri med julegaver.

************

Det er advent igjen. For noen uker siden gikk Solveig og jeg gjennom gatene i Lund. Jeg skulle synge Messias med koret, Solveig skulle høre på, og se på den botaniske hagen mens de øvde. Men først skulle vi fika, i søndagsmorgensol i et fredelig gammelt hus. Så skulle vi kjøpe noen hyggelige førjuls overraskelser og fant nostalgiske julekalendere og en hyggelig bok til noen(?!). Innimellom tenkte vi på hva mon julefrydkalenderen skulle handle om i år.

I år skal vi skrive om det å gi. Noen ganger blir det et sitat, noen ganger blir det litt undring, noen ganger ren fryd, vi får se! Velkommen til å bidra!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s