23.desember – helt perfekt

IMG_3794 lillejulaftenFor ordens skyld står det 23.desember. Men idag er ikke en dato, det er en dag med navn. Det som har navn tror vi at vi kjenner, det som har navn vil vi at skal være som det alltid har vært.

Lillejulaften var for oss, som for mange andre, dagen da mirakelet skjedde. Å gå å legge seg i et ganske kaotisk virvar, uten et glimt av rødt, det var et slags antiklimaks. Her hadde vi gledet oss så lenge. Alt hadde vært rettet inn mot julen: “det skal vi ha til jul, de kommer på besøk i julen, det skal vi gjøre i julen, der skal vi ha juletreet!”

Og så dette?

Jeg vet at jeg aldri helt trodde det kom til å bli noe utav det. Og så, neste morgen, tidlig. Frostrosene sto på veggen på gangen, det var ikke fyrt i ovnen, det var fremdeles mørkt og jeg snek meg ned for å se. Der sto treet klart til å tennes, der var det juleduker og julelys, en eneste bitteliten nisse og menger av engler. Filleryene lå rene på gulvene, ennå litt kalde etter å ha vært banket i snøen dagen før. Huset var stille og jeg kunne liste meg opp igjen, krabbe fort under dyna og sove litt til, i trygg forvissning om at julen hadde kommet i år også.

Slik trodde jeg det måtte være, slik ville jeg det skulle være, og slik prøvde jeg å la mine barn få oppleve julen. Helt til jeg innså at det ikke er jeg som er julens mirakel.

Alt som skjedde da Jesus ble født er både så konkret, håndfast, i tid og rom og samtidig  så ubegripelig uhåndterlig. Det er en gave som godt kan trenge litt ettertanke både i forkant og ettertid. Det er en gave som ikke kan fattes med ord. Derfor har alles hjerter godt av å kjenne på andre uttrykksformer. Derfor har alles kropper godt av å ta alle sanser i bruk for å få et glimt, en duft, en tone av det ufattbare. Juleforberedelser er for godt til å være forbeholdt en eller noen!

Jeg tror lillejulaften er helt perfekt når den får være takknemlighetens pusterom over forberedelses prosessen.

Jeg tror julen aldri blir helt perfekt hvis vi tenker det handler om produktet, det forberedte.
Det er ikke det som er gjort som  avgjør, det er ikke det som ikke er gjort som ødelegger.
Julen kommer. Juleforberedelsene endrer ikke på det.
Juleforberedelsene er en gave som kan endre på oss, så vi er til stede når julen kommer, så vi er nær der julen skjer. Helt perfekt.

IMG_1883 lillejulaften

I år skal vi skrive om det å gi. Noen ganger blir det et sitat, noen ganger blir det litt undring, noen ganger ren fryd, vi får se! Velkommen til å bidra! Jeg kommer også til å tenke videre på min egen blogg http://www.indexyourlife.me velkommen innom der også!

Trygve og Solveig

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s