2.desember- julens hjerteslag, eller hva er en gave?

IMG_1549appelsin

“Da vi var små delte vi en appelsin til jul og ble så glade”….dette er et autentisk grandtantesitat. Selv om jeg nok tror det er farvet av nostalgiens rosa briller, så er det noe i det. Hva er det som gjør noe til en gave, mens noe annet som koster mye mer er en selvfølge?

Igår morges var jeg på MR undersøkelse. Ta med egen musikk om du vil sto det i velkomstbrevet. Først syntes jeg det var litt tøys, men så tok jeg jo med mine svenske julesanger inn fra bilen. En MR maskin dunker og bråker og bordet rister og trekken blåser og innimellom høres det ut som en tåkelur i feil dur. Rytmen i dunkingen er akkurat litt fortere enn et hjerteslag. Som musikk som vil ha deg til å være litt raskere enn sjelen.Det var ikke snakk om at musikken jeg fikk på øret kunne overdøve det. Det handlet mer  om å strekke bevisstheten ut av bråket og mot svake toner, langt ute i vintermorgenen. Det var hardt arbeid å stemme kropp og sinn mot julens hjerteslag.

Så lå jeg der da og tok imot en gave fra iherdige forskere, fra innsamlede midler og fra bevilgende myndigheter, fra omsorgsfulle pleiere og grundige teknikere. Fra alle som gjør en slik undersøkelse mulig. Takknemlig? Ja.

Men jeg tror, at om en av dem hadde kommet med en aldri så liten klementin, da først hadde jeg kjent jeg hadde fått en gave. Det hadde ikke vært noe jeg forventet eller mente jeg hadde krav på, men bare en gave.

I høst har jeg lest Jan-Phillip Senders bøker om “Kunsten å høre hjerteslag” og “Kunsten å være den man er”. Siden da har jeg enda sterkere enn før søkt å vende sjelens øre mot den puls jeg kjenner mitt hjerte må slå i for å være i balanse. Siden da har jeg enda sterkere søkt å være var for hva andres hjerte sier, selv om ordene sier noe annet.

Ikke minst nå, før jul, når lyd og bilder flimrer og hamrer løs med en oppjaget fortelling om juleditt og juledatt. Bortenfor bråket, bortenfor støyen er julens hjerteslag, jeg undres om ikke det er lettere å finne gode gaver om et av våre hvorfor er slik: Hva kan jeg gi deg som gir deg julepuls?

Julefryd er aventkalenderen for oss som ønsker fred, fryd, glede og hvile i advents og juletiden. Dette er det fjerde året vi skriver og i år funderer vi på dette med å gi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s